Składniki na 4 porcje:
- 125 g krewetek
- papryka czerwona
- 400 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 zielone cebulki (dymka) wraz ze szczypiorkiem
- świeża bazylia, kolendra
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
1. Obrać krewetki oczyścić
2. Rozgrzać na głębokiej patelni olej, dodać czosnek i smażyć aż się zarumieni około 30 sek. Następnie dodać paprykę i krewetki i dalej smażyć około 30 sek, aż krewetki nabiorą pomarańczowo-różowej barwy.
3. Dodać ugotowany ryż, podsmażyć około 2 min, mieszając co jakiś czas. Dodać sos sojowy i cukier, następnie cebulkę,kolendrę i bazylię, podsmażyć.
Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Świata" Buchmann, 2009 r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz