czwartek, 24 stycznia 2013

Smażony ryż z krewetkami i bazylią


Składniki na 4 porcje:
  
  • 125 g krewetek
  • papryka czerwona
  • 400 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 zielone cebulki (dymka) wraz ze szczypiorkiem
  • świeża bazylia, kolendra
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól   

1. Obrać krewetki oczyścić
2. Rozgrzać na głębokiej patelni olej, dodać czosnek i smażyć się zarumieni około 30 sek. Następnie dodać paprykę i krewetki i dalej smażyć około 30 sek, krewetki nabiorą pomarańczowo-różowej barwy.
3. Dodać ugotowany ryż, podsmażyć około 2 min, mieszając co jakiś czas. Dodać sos sojowy i cukier, następnie cebulkę,kolendrę i bazylię, podsmażyć.





Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Świata" Buchmann, 2009 r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...