piątek, 25 stycznia 2013

Kaczka pieczona z ziołowymi ziemniaczkami


Składniki:
  • 2 ćwiartki z kaczki lub kurczaka
  • czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 8 ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • suszony tymianek, majeranek, oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czosnek granulowany

Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, następnie dodać 2 łyżki oleju, sól, suszone przyprawy, rozgnieciony czosnek  i dokładnie wymieszać. Ćwiartki natrzeć olejem i nasmarować czosnkiem granulowanym.
Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki a na nie ćwiartki, piec przez godzinę w 200 stopniach. Następnie dodać cebule i piec kolejne pół godziny. Na koniec dodać pomidorki koktajlowe i piec kolejne pół godziny.



Inspirację do tego dania znalazłam u Kasi

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...