Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 kostka bulionu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 posiekana cebula
- 5-7 pieczarek pokrojonych w paski
- 1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
- igiełki całej łodyżki rozmarynu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub sok z 1 cytryny
- 2 łyżki śmietany 30%
Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso przyrumieni się z każdej strony, włóż je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw i od razu podawaj.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz