Składniki na 3 porcje:
- 3 średnie pory – tylko białe części – umyte i pokrojone w ćwierć plasterki
- 2 szklanki śmietany 36%
- 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki białego wina
- 3 oczyszczone filety z pstrąga
- 2-3 łyżki oliwy i kawałeczek margaryny do smażenia
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka posiekanej natki
Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popierz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórą do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny – uwaga, bo pryska!- i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz