Składniki na 4 porcje:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 150 ml kremowej śmietanki do ubijania
- brzoskwinie z puszki
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
1. Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać masło i zagnieść ciasto. Owinąć foli i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować. Podzielić na 4 części i wyłożyć do foremek. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać grochu lub fasoli. Piec 15 minut, usunąć papier i fasole i piec jeszcze 3-4 minuty na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia
4. Ubić śmietankę, napełnić tartaletki, dać dżem i na wierzch odsączone brzoskwinie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz