Składniki na 4 porcje:
- 2 roztrzepane jajka
- 2 łyżki płynnej śmietany
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 250 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 5 posiekanych gałązek koperku
- 2 duże posiekane plastry łososia (razem ok. 150 g)
- sól, pieprz
- 1 posiekana cebula
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Jajka ubij ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem (nie sól za dużo, bo łosoś jest słony). Podsmaż cebulę na oleju, dodaj ziemniaki i koperek, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dodaj łososia i masę jajeczną, znowu wymieszaj, przełóż do żaroodpornych foremek wyłożonych pergaminem (lub do jednej większej formy). Zapiekaj około 20 minut.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz