poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pudding z łososia


Składniki na 4 porcje:

  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżki płynnej śmietany
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 250 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 5 posiekanych gałązek koperku
  • 2 duże posiekane plastry łososia (razem ok. 150 g)
  • sól, pieprz
  • 1 posiekana cebula

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Jajka ubij ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem (nie sól za dużo, bo łosoś jest słony). Podsmaż cebulę na oleju, dodaj ziemniaki i koperek, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dodaj łososia i masę jajeczną, znowu wymieszaj, przełóż do żaroodpornych foremek wyłożonych pergaminem (lub do jednej większej formy). Zapiekaj około 20 minut.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...