Składniki na 4 porcje:
- oczyszczone pory (same białe części), pokrojone w plastry - 3 sztuki
- obrane i starte na grubej tarce ziemniaki - 200 gramów
- Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
- posiekana cebula - 1 sztuka
- zmiażdżony ząbek czosnku - 1 sztuka
- śmietana 36% - 1 szklanka
- masło - 2 łyżki
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek
W garnku rozpuść masło. Zeszklij pory, cebulę, czosnek i selera. Przygotuj bulion z kostek Rosół z kury Knorr. Posól ziemniaki, dodaj je do garnka i wlej bulion. Przykryj, po czym gotuj przez 20 minut na maleńkim ogniu. Następnie zmiksuj zupę i wymieszaj ją ze śmietaną. Ponownie zagotuj zupę i dopraw ją do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz