Składniki na 4 porcje:
- 3 cebule obrane i pokrojone w kostkę
- 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
- 50 g masła
- 1 połamany listek laurowy
- listki 3-4 gałązek tymianku
- pół litra czerwonego wina
- 1 kostka bulionowa rosołu wołowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 4 filety z łososia (po 200 g)
- 6 łyżek oliwy + 50 g masła do smażenia
- 6-8 ugotowanych i obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1-2 łyżki posiekanej natki
Cebulę, marchewkę i listek laurowy podsmaż na maśle, cały czas mieszając. Dodaj tymianek, wlej wino, wrzuć kostkę bulionową i dodaj szczyptę pieprzu. Wsyp koperek, pogotuj chwilę, aby zredukować. Filety posól i popieprz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i połowę masła, włóż ryby (skórką do góry). Gdy ta strona się zarumieni, podsmaż oba boki, a na koniec drugą stronę filetów. Włóż na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki podsmaż na pozostałej oliwie z masłem, dodaj natkę, smaż jeszcze parę sekund. Podawaj do ryby razem z warzywami duszonymi w winie.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz