poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bruk z łososia w winie ziołowym


Składniki na 4 porcje:

  • 3 cebule obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
  • 50 g masła
  • 1 połamany listek laurowy
  • listki 3-4 gałązek tymianku
  • pół litra czerwonego wina
  • 1 kostka bulionowa rosołu wołowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 filety z łososia (po 200 g)
  • 6 łyżek oliwy + 50 g masła do smażenia
  • 6-8 ugotowanych i obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1-2 łyżki posiekanej natki

Cebulę, marchewkę i listek laurowy podsmaż na maśle, cały czas mieszając. Dodaj tymianek, wlej wino, wrzuć kostkę bulionową i dodaj szczyptę pieprzu. Wsyp koperek, pogotuj chwilę, aby zredukować. Filety posól i popieprz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i połowę masła, włóż ryby (skórką do góry). Gdy ta strona się zarumieni, podsmaż oba boki, a na koniec drugą stronę filetów. Włóż na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki podsmaż na pozostałej oliwie z masłem, dodaj natkę, smaż jeszcze parę sekund. Podawaj do ryby razem z warzywami duszonymi w winie.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...