Składniki na 4 porcje:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 kostka buliononowa drobiowa
- 1 łyżka mąki
- 200 ml soku pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć kostkę bulionową i gotuj jeszcze około
minuty. Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oliwie (2-3 minuty z
każdej strony). Pamiętaj, że mięso powinno być rumiane tylko od
zewnątrz, a w środku surowe. Obsmażone mięso przełóż na talerzyk, a na
tłuszczu ze smażenia szklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż, mieszając (2
minuty). Wlej bulion i sok pomidorowy, wymieszaj i zagotuj na mocnym
ogniu. Włóż pokrojonego w małą kostkę kurczaka, chili i kukurydzę,
gotuj, aż zupa nieco zgęstnieje. Posól do smaku, zmniejsz ogień, wsyp
kolendrę i wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz