Owsianka jest jednym z moich ulubionych śniadań. Jest sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jej bazę stanowią płatki owsiane i mleko (zwierzęce lub roślinne), reszta zależy już tylko od naszej inwencji. Ja zwykle dodaje do niej sezonowe owoce, orzechy oraz wiórki kokosowe - które są źródłem zdrowych tłuszczy. Dzisiejszą wersję postanowiłam wzbogacić o nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Dostarczą mi one oprócz kwasów tłuszczowych Omega 3 również solidną porcję białka. Polecam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka chia
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub syropu z agawy, ksylitolu lub zwykłego cukru)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- truskawki
- płatki migdałowe
W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz truskawek i płatków migdałowych. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5-10 minut, w zależności od rodzaju płatków owsianych jakie zostały użyte. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe. Posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Omnomnom, pyszne śniadanie, uwielbiam owsianki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ostatnio szukam przepisów z nasionami chia, dzięki za propozycję :)
OdpowiedzUsuńwspaniały początek dnia!
OdpowiedzUsuń