Szybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g razowego makaronu penne
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 150 g pieczarek
- garść rukoli
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła klarowanego
- 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni 1 minutę, żeby ser się rozpuścił. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuń