wtorek, 10 marca 2015

Razowe penne z pomidorami

 

Szybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika. 


Składniki na 2 porcje:
  • 100 g razowego makaronu penne
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g pieczarek
  • garść rukoli
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni 1 minutę, żeby ser się rozpuścił. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...