Kremowy mus czekoladowy na bazie awokado i banana z dodatkiem kakao. Dla mnie świetna alternatywa dla słodyczy. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
Awokado, banana obrać ze skórki. Z awokado wyrzucić pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem/malakserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Deser można schłodzić w lodówce. Podawać z kleksem jogurtu, można oprószyć kakao. Smacznego!
pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki mus :) I można go jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis - deser wychodzi idealny! uwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe, zazwyczaj zdrowe desery nie zaspokajały mnie w 100%, ale ten to strzał w dziesiątke!
OdpowiedzUsuńCudnie słyszeć takie słowa!! Dziękuję bardzo i cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam połączyć czekolady z awokado i bardo ciekawi mnie jaki może mieć to smak. Zazwyczaj ronię wszystko z przepisów ze strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl ponieważ uwielbiam i jestem wielką fanką deserów czekoladowych. W sumie wykorzystanie czekolady jest tak szerokie, że można codziennie robić coś innego.
OdpowiedzUsuń