Świetna propozycja na lunch w pracy lub pomysł na lekką kolację. Sałatka ta pełna jest wartościowego białka pochodzącego nie tylko z kurczaka, ale i z komosy ryżowej. Ponadto komosa ryżowa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego porcja świeżych warzyw i zdrowy posiłek gotowy :)
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/3 szklanki quinoa/komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej)
- 1 łyżka oliwy
- suszony majeranek
- sól, pieprz
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
- sałata rzymska
Filet z piersi posypać majerankiem, solą i pieprzem. Natrzeć oliwą, Odstawić na 1h. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą), smażyć filet razem z papryką przez 4 minuty. Odwrócić na kolejne 4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przenieść filet z papryką do piekarnika. Piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i odstawić.
Komosę ryżową przesypać do rondelka. Zalać 2/3 szklanki wody lub bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Do miski włożyć posiekaną sałatę rzymską, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, quinoa, upieczoną paprykę, pokrojonego kurczaka. Przygotować dressing.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
W miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Polać nim sałatkę, wymieszać.
Lepiej trafić nie mogłam! :) Wczoraj własnie po raz pierwszy kupiłam komosę ryżową :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! :D
To życzę smacznych eksperymentów z komosą :) pozdrawiam
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńkolorowo i zdrowo - to lubię!
OdpowiedzUsuń