Warzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika.
Składniki:
- 1 cukinia
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 buraki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 30 g rozpuszczonego masła
- sól, pieprz
Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach.
świetne:)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuń