Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki na 2 porcje:
- 6-8 udek z kurczaka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 50 ml octu z białego wina
Sos:
- 250 ml ketchupu
- 60 ml sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 puszka ananasa
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć ocet z wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Polać połową mieszaniny. Piec przez 15 minut. Udka odwrócić i polać pozostałą częścią. Piec kolejne 15 min.
2. W misce połączyć ketchup, sos sojowy i cukier. Dodać pokrojonego na kawałki ananasa. Wymieszać i polać nim udka. Piec kolejne 30 min.
Inspiracji kulinarnych mam co nie miara ;) Wypróbuję i to!
OdpowiedzUsuńPolecam! pozdrawiam:)
Usuń