poniedziałek, 13 października 2014

Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym


Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami. 


Składniki na 2 porcje:
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 50 ml octu z białego wina
Sos:
  • 250 ml ketchupu
  • 60 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 puszka ananasa

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć ocet z wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Polać połową mieszaniny. Piec przez 15 minut. Udka odwrócić i polać pozostałą częścią. Piec kolejne 15 min.
2. W misce połączyć ketchup, sos sojowy i cukier. Dodać pokrojonego na kawałki ananasa. Wymieszać i polać nim udka. Piec kolejne 30 min.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...