Pomidory faszerowane makaronem w sosie pomidorowym, całość zapieczona z mozzarellą. Propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Coś dla wegetarian i wielbicieli makaronu ;)
Składniki na 6 sztuk:
przepis zmodyfikowany z magazynu Kocioł
- 6 pomidorów
- 70 g drobnego makaronu (ja użyłam kokardek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- kilka listów bazylii
- 2 łyżki oliwy
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Z pomidorów ściąć wierzch, wydrążyć. Posolić i odstawić do odcieknięcia.
3. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Smażyć przez 3 minuty. Połączyć z makaronem.
4. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na dnie każdego pomidora umieścić plasterek mozzarelli. Wypełnić pomidora makaronem. Na wierzch również umieścić plasterek mozzarelli. Nafaszerowane pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 min w 180 stopniach.
Paprykę faszerowana już jadlam,ale pomidorów jeszcze nie. Z chęcią wypróbuję, bo lubię makaron, mozzarelle i pomidory:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń