Jeżeli szukacie innego sposobu na filet z kurczaka niż ten w panierce, chcecie, żeby było lekko i zdrowo to ten przepis jest idealny. Przepis jest bardzo prosty i szybki, przygotowanie zajmie około 15 minut. W czasie gdy grilluje się filet przygotowujecie sałatkę ze szpinaku i pomidorków. Po upieczeniu filet smarujecie serkiem kozim, nakładacie sałatkę i pyszny obiad gotowy. Jeżeli nie posiadacie w domu patelni grillowej można usmażyć filety również na tej zwykłej.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z piersi kurczaka
- garść świeżego szpinaku
- ser kozi do smarowania
- pomidorki koktajlowe (ok 5 szt)
- 1 moda cebulka, dolna część szczypiorku
- listki bazylii
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1. Filety z piersi przekroić na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć filety. Grillować 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę, grillować kolejne 3 minuty.
3. Szpinak i bazylię porwać na kawałki, cebulkę posiekać, pomidorki koktajlowe podzielić na ćwiartki.
4. Upieczone filety posmarować serkiem kozim. Na to położyć sałatkę ze szpinaku, pomidorków i cebuli.
5. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz