środa, 2 lipca 2014

Pierś z kurczaka z serem kozim i szpinakiem


Jeżeli szukacie innego sposobu na filet z kurczaka niż ten w panierce, chcecie, żeby było lekko i zdrowo to ten przepis jest idealny. Przepis jest bardzo prosty i szybki, przygotowanie zajmie około 15 minut. W czasie gdy grilluje się filet przygotowujecie sałatkę ze szpinaku i pomidorków. Po upieczeniu filet smarujecie serkiem kozim, nakładacie sałatkę i pyszny obiad gotowy. Jeżeli nie posiadacie w domu patelni grillowej można usmażyć filety również na tej zwykłej.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • garść świeżego szpinaku
  • ser kozi do smarowania
  • pomidorki koktajlowe (ok 5 szt)
  • 1 moda cebulka, dolna część szczypiorku
  • listki bazylii
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek


1. Filety z piersi przekroić na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
2. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć filety. Grillować 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę, grillować kolejne 3 minuty.
3. Szpinak i bazylię porwać na kawałki, cebulkę posiekać, pomidorki koktajlowe podzielić na ćwiartki.
4. Upieczone filety posmarować serkiem kozim. Na to położyć sałatkę ze szpinaku, pomidorków i cebuli. 
5. Podawać od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...