wtorek, 22 lipca 2014

Pancakes


Pancakes czyli amerykańskie naleśniki na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom i nie tylko. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek. Oryginalnie podawane z syropem klonowym i ja właśnie takie lubię najbardziej. Natomiast zamiast syropu można podać je z dżemem, konfiturą bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty od Olgi Smile.

Składniki na ok 25 szt:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy bądź inny ulubiony dodatek

Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, sodę. Dodać rozpuszczone masło, mleko, maślankę i jajka. Zmiksować lub dokładnie wymieszać.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub z innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Najlepsze ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na leniwe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznych placuszków nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na śniadanie! Chociaż na każdy inny posiłek też ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. No ja dla mnie: ULALALA! Wygląda przesmacznie ;) Ja takich użyczę jedynie w http://www.roadamerican.pl/ - na szczęście na śniadania mają całkiem niezłą promocję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...