Szpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu penne
- 100 g szpinaku
- 180 g śmietany 18%
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- 4 ząbki czosnku
- kilka listów bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron, polać sosem śmietanowo-szpinakowym. Przykryć plasterkami mozzarelli i pomidorów. Spryskać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjąć, przyozdobić bazylią. Smacznego!
Piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńGreat article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.
OdpowiedzUsuń