Letni deser na ciepło - jagody z jabłkami zapieczone pod kokosową kruszonką
Składniki:
- 300 g jagód
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wyłuskać ziarna z laski wanilii. Do naczynia żaroodpornego (moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać.
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 50 wiórek kokosowych
- 120 g zimnego masła
- 150 g mąki
Do miski wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami, aż do połączenia składników. Kruszonką posypać owoce. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło same lub z gałką lodów.
Takiego deseru nigdy nie odmówię. Owoce i kruszonka to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta kruszonka! ; )
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł!
Dziękuję, pozdrawiam:)
UsuńŚlinka leci...pycha
OdpowiedzUsuń