poniedziałek, 14 lipca 2014

Jagodowo-jabłkowe crumble


Letni deser na ciepło - jagody z jabłkami zapieczone pod kokosową kruszonką

Składniki:
  • 300 g jagód
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wyłuskać ziarna z laski wanilii. Do naczynia żaroodpornego (moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać.

Kruszonka:
  • 50 g cukru
  • 50 wiórek kokosowych
  • 120 g zimnego masła
  • 150 g mąki

Do miski wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami, aż do połączenia składników. Kruszonką posypać owoce. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło same lub z gałką lodów.







5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...