niedziela, 29 czerwca 2014

Smoothie owocowe z jarmużem


Dzisiaj kolejna propozycja koktajlu owocowo-warzywnego, tym razem z dodatkiem jarmużu. Jest to roślina z rodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu.


Składniki na 3 porcje:
  • 2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100%
  • 1 duży banan
  • garść liści jarmużu (liście oderwane od łodygi)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Smacznego!




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...