Dzisiaj kolejna propozycja koktajlu owocowo-warzywnego, tym razem z dodatkiem jarmużu. Jest to roślina z rodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu.
Składniki na 3 porcje:
- 2 szklanki truskawek
- 1/2 szklanki jagód
- 1 szklanka soku jabłkowego 100%
- 1 duży banan
- garść liści jarmużu (liście oderwane od łodygi)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Smacznego!
ale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńmożna dać zamiast jagód borówki amerykańskie?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) pozdrawiam
Usuń