Składniki na 12 sztuk:
przepis pochodzi z magazynu Kuchnia
- 300 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g masła
- 100 dżemu morelowego
- 2 jajka
- 100 ml maślanki
1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
2. W rondelku podgrzać masło i dżem. Mieszać, aż się roztopią.
3. W drugiej misce trzepaczką rozmieszać jajka z maślanką.
4. Do suchych składników wlać dżem z masłem, a nastepnie jajka z maślanką. Wymieszać.
5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć masy do 3/4 wysokości.
6. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do suchego patyczka.
Moje dzieciaki nie kazałyby tym muffinkom długo leżeć.
OdpowiedzUsuń