środa, 14 maja 2014

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki


W najnowszych numerze magazynu Kuchnia moją uwagę zwrócił przepis na spaghetti z zielonymi szparagami. Danie jest lekkie, orzeźwiające a przy tym sycące. Polecam to danie tym bardziej że sezon na szparagi wciąż trwa:)

Składniki na 2 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki)
  • 30 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 1-2 garści natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas
  • 150 g makaronu spaghetti

Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć.  Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...