W najnowszych numerze magazynu Kuchnia moją uwagę zwrócił przepis na spaghetti z zielonymi szparagami. Danie jest lekkie, orzeźwiające a przy tym sycące. Polecam to danie tym bardziej że sezon na szparagi wciąż trwa:)
Składniki na 2 porcje:
- pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki)
- 30 ml oliwy
- sól, pieprz
- 1-2 garści natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas
- 150 g makaronu spaghetti
Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i
skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz