środa, 14 maja 2014

Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango


Grillowana pierś z kurczaka z rewelacyjnym chutney z mango, podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie. 



Składniki:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku
  • 2 filety z kurczaka
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • listki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • szczypta ostrej papryki

Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę.

Chutney z mango:
  • 1 mango
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 1 papryczka chilli
 
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pokrojona papryczkę chilli.


Rozgrzać patelnię, położyć filety. Grillować przez 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni podawać z chutney a mango, ugotowaną kaszą jaglaną oraz sałatą.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...