Grillowana pierś z kurczaka z rewelacyjnym chutney z mango, podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie.
Składniki:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku
- 2 filety z kurczaka
Marynata:
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- listki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- szczypta ostrej papryki
Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę.
Chutney z mango:
- 1 mango
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
- 1 papryczka chilli
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pokrojona papryczkę chilli.
Rozgrzać patelnię, położyć filety. Grillować przez 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni podawać z chutney a mango, ugotowaną kaszą jaglaną oraz sałatą.
Idealny obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata