wtorek, 13 maja 2014

Sałatka z soczewicą, kuskusem, pomidorkami i miętą


Sycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwona soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą

Składniki:
  • 150 g kaszy kuskus
  • 130 g czerwonej soczewicy
  • 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych)
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki posiekanych liści mięty
  • starta skórka z limonki lub cytryny
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

1. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odstawić na 5 minut.
2. Czerwoną soczewicę ugotować przez 7 min.
3. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Zetrzeć skórkę z limonki.
4. W misce wymieszać kuskus, soczewicę, pomidory, fetę, cebulę, skórkę z limonki. Dodać oliwę z oliwy i miętę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...