piątek, 9 maja 2014

Prowansalska zapiekanka warzywna Tian


Warzywne tian. Pod nazwą tian kryje się francuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam!

Składniki na 4 tartaletki*:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory lub 1 większy
  • 1 mała cukinia
  • świeży tymianek
  • tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ser zetrzeć na tarce. Posypać zapiekankę. Piec kolejne 30 minut. Smacznego!

* można upiec jako jedną większą zapiekankę




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...