Sezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
przepis z magazynu "Moje Gotowanie"
- 30 g masła
- 1 ziemniak
- 1 por (tylko biała część)
- 1 pęczek białych szparagów
- 100 ml białego wina
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 100 g mascarpone
- sok z 1 cytryny
- cukier, sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- kawałek wędzonego łososia
- szczypiorek
- skórka otarta z cytryny
Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone, zmiksować. Doprawić sokiem z cytrynem. gałką muszkatołową i białym, pieprzem. Podawać z łososiem, szczypiorkiem i skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz