Smaczne, kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi i czekoladowymi dropsami.
Składniki na około 18 dużych ciasteczek:
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120 g cukru
- 60 g wiórków kokosowych
- 50 g dropsów czekoladowych (można zastąpić posiekaną czekoladą)
1. W misie miksera masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko, zmiksować.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ciasta. Połączyć. Następnie zagnieść ciasto. Dodać wiórki kokosowe oraz dropsy czekoladowe.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4. Używając łyżki bądź dłoni formować okrągłe ciasteczka. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępie, gdyż jeszcze trochę urosną.
5. Piec 15-17 minut, w zależności od piekarnika. Spód na być przyrumieniony. Wyjąć z piekarnika razem z blachą i na niej studzić ciasteczka. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą dość miękkie, ale podczas studzenia stwardnieją.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ciasta. Połączyć. Następnie zagnieść ciasto. Dodać wiórki kokosowe oraz dropsy czekoladowe.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4. Używając łyżki bądź dłoni formować okrągłe ciasteczka. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępie, gdyż jeszcze trochę urosną.
5. Piec 15-17 minut, w zależności od piekarnika. Spód na być przyrumieniony. Wyjąć z piekarnika razem z blachą i na niej studzić ciasteczka. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą dość miękkie, ale podczas studzenia stwardnieją.
urocze zdjęcie!
OdpowiedzUsuńO mniam, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń