niedziela, 25 maja 2014

Sernik biało-czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną


Sernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Składniki na tortownicę o średnicy 21cm:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku

Spód:
  • 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło roztopić z czekoladą. Wlać do ciasteczek, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczkami, dokładnie je dociskając. Włożyć to lodówki na 30 minut.

Masa serowa:
  • 500 g sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 białko
  • 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje.

Wierzch:
  • około 200 g truskawek
  • 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 200 g konfitury truskawkowej

Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki). Na to nałożyć bitą śmietanę. Na bitą śmietanę nałożyć pozostałe 2 łyżki konfitury, następnie rozmazać tworząc nieregularnie linie. Udekorować połówkami truskawek. Przechowywać w lodówce.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...