Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku.
Składniki na 2 porcje:
- mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś)
- 1/2 mango
- 1 mała marchewka
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok.1-2 cm)
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
- 1/4 papryczki chilli
- 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego
- natka pietruszki
- podprażony sezam
Sos śliwkowy:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 ostrej papryki
- pieprz
Wszystkie składniki na sos śliwkowy wymieszać.
Mango, por i marchewkę pokroić w słupki. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso podzielić na kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać imbir i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać mango, pora i marchewkę. Smażyć 5 minut. Dodać mięso. Smażyć 1-2 minuty. Dodać sos śliwkowy. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Jak dla mnie zestawienie kaczka i mango to prawdziwa uczta.
OdpowiedzUsuń