Pyszna pasta do kanapek z pieczonej papryki i marchewki, doprawiona słodką i ostrą papryką, cynamonem i sokiem z cytryny. Wyśmienicie sprawdzi się na przyjęciu czy imprezie. Można podać ją również na krakersach.
Składniki:
z przepisu z bloga Jadłonomia
- 2 czerwone papryki
- 3 marchewki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania warzyw
- sól
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Wyjąć paprykę i włożyć do woreczka na 10 minut (będzie się łatwiej obierała). Marchewkę zostawić w piekarniku na kolejne 10 minut. Paprykę potrząsnąć w woreczku a następnie obrać.
2. Marchewkę wraz z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami zblenderować. Dodać po kawałku papryki i zblenderować, nie musi być dokładnie, kawałki papryki mają być wyczuwalne.
3. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i ostrą papryką. Schłodzic w lodówce.
Jaki piękny kolor ma ta pasta. Koniecznie muszę ją zrobić.
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, chętnie wypróbuję ją u siebie! I plus za cynamon :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie pasty, a paprykowo-marchewkowej jeszcze nie jadłam. I z dodatkiem cynamonu... Hmm, ciekawa jestem smaku- muszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuń