sobota, 12 kwietnia 2014

Risotto z krewetkami i groszkiem


Składniki na 2 porcje:
  • 120 g ryżu Arborio 
  • 130 g krewetek
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...