Składniki na 2 porcje:
- 120 g ryżu Arborio
- 130 g krewetek
- 1 szklanka zielonego groszku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz