Muszle makaronowe nadziewane salami, pomidorami, zapiekane z mozzarellą.
Składniki na 2 porcje:
Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku
- 16 szt muszli makaronowych
- 50 g plasterków salami
- 1 puszka pomidorów
- 1 kulka mozzarelli
- 2 szczypty oregano
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, cukier
Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami z cebulą przez 3 minuty. Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu. Farszem nadziewamy muszle. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę. Posypujemy oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 22 minuty w 180 stopniach. Smacznego!
Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuń