wtorek, 8 października 2013

Pieczone udka z sosem śliwkowo-cebulowym


Składniki:
  • 1 kg udek lub podudzi
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
Sos:
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 szczypty soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, natrzeć udka. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez 90 minut w 200stu stopniach. Pierwsze 60 minut z pokrywka, następne 30 bez przykrycia. 
Gdy udka się pieką przygotować sos. Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ocet ryżowy, pogotować 1 minutę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i smażyć 3 minuty. Na koniec zmiksować.
 
 Źródło


2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tego sosu cebulowo-śliwkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, warty wypróbowania, polecam! Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...