Składniki:
- 1 kg udek lub podudzi
- kilka gałązek rozmarynu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
Sos:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 szczypty soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, natrzeć udka. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez 90 minut w 200stu stopniach. Pierwsze 60 minut z pokrywka, następne 30 bez przykrycia.
Gdy udka się pieką przygotować sos. Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ocet ryżowy, pogotować 1 minutę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i smażyć 3 minuty. Na koniec zmiksować.
Źródło
Ciekawa jestem tego sosu cebulowo-śliwkowego :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, warty wypróbowania, polecam! Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Usuń