Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki żytniej razowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- ciepła woda
Przygotowywanie ciasta:
Do ciepłego mleka wsypać brązowy cukier, pokruszyć drożdże i odstawić do wyrośnięcia i spienienia.
Oba
rodzaje mąk przesiać do miski, dodać zaczyn, oliwę i ciepłą wodę.
Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie to
powinno to trwać około 10 minut. Mnie wyręczył robot :) Formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja
włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni.
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g sera żółtego
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- 1/2 małej cebuli
Dodatki do pizzy:
Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 10 suszonych śliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, piekna pizza i rewelacyjna podstawka na pizze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam ciepło!
Usuń