środa, 20 stycznia 2016

Owsianka z chia i karmelizowanym bananem


Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka chia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • garść migdałów
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • odrobina oleju kokosowego/masła

W rondelku zagotować mleko, chia oraz płatki owsiane. Gotować od 5 do 15 minut, w zależności od rodzaju płatków owsianych. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Na małej patelni podprażyć migdały i wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać pokrojonego w plasterki banana. Posypać go brązowym cukrem. Smażyć po minucie z każdej strony. 
Owsiankę przełożyć do miseczki, dodać migdały oraz wiórki kokosowe. Posypać startą czekoladą oraz polać miodem. Ostrożnie przełożyć banana. Sycące, ciepłe śniadanie gotowe. Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...