Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z dodatkiem maślanki. Z pyszną chrupiącą skórką. Domowy. Najlepszy!
Rozmnożenie zakwasu:
- 60 zakwasu
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 180 ml letniej wody
Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej.
Składniki na chleb właściwy:
- 350 g zakwasu
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 100 ml ciepłej wody
- 300 ml maślanki
- 2 łyżeczki soli
1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia.
2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką. Ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, który wyrabiał ciasto przez 5 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 7-8 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę.
2. Po tym czasie uformować okrągły bochenek. Okrągłą miskę lub koszyk rozrostowy wyłożyć ścierką kuchenną i dokładnie obsypać mąką. Ciasto włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 h.
3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia. Naciąć u góry.
4. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut.
5. Wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia.
6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha!
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz