wtorek, 30 grudnia 2014

Koktajl awokado-jabłko-banan


Często jecie awokado? Regularne jego spożywanie pozwoli poprawić i utrzymać dobrą kondycję ciała, dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i  może stanowić swego rodzaju profilaktykę wielu chorób. Awokado jest tłuste, jednak są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Pomagają one w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Awokado dostarczy także kwasu foliowego, szczególnie zalecanego dla kobiet w ciąży. Zawiera również błonnik,  który wspomaga działanie układu trawiennego. 
Do koktajlu oprócz jabłka dodałam również sok jabłkowy, żeby nadać koktajlowi bardziej płynną konsystencję. Jest pyszny, koniecznie musicie wypróbować:)


Składniki na 1 porcję:
  • 1 awokado
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 banana
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • odrobina startego imbiru (opcjonalnie)

Awokado, banana i jabłko obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać imbir. Zalać sokiem jabłkowym. Zmiksować.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...