Czekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór.
Składniki na 2-3 porcje:
- 100 g ryżu
- 500 ml mleka
- 25 g kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- słoik wiśni (mój miał 570 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100-150 g śmietany 30% lub 36%
1. W garnku wymieszać mleko z kakao. Zagotować. Dodać ryż i gotować na małym około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby zawartość nie przywarła do garnka. Odstawić z ognia. Dodać czekoladę i 4 łyżki cukru. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
2. Wiśnie odcedzić, sok zachować . Dopełnić go wodą tak, aby powstało 500 ml soku. W szklance wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia.
3. Kremówkę ubić.
4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE"
Taka rozpusta to nie może iść w biodra!:)
OdpowiedzUsuńi wszystko pójdzie w.... :)) ale pycha :))
OdpowiedzUsuńw okresie świątecznym można sobie pofolgować :D
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa te gorące wiśnie to po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńI am extremely impressed along with your writing abilities, Thanks for this great share.
OdpowiedzUsuń