Zup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem.
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula, nieobrana
- 4 ząbki czosnku, nieobrane
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Zup pomidorowych nigdy dość! Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńJak poprzednik popieram :) Bardzo lubię takie zupy, szczególnie z makaronem wstążkami i wywaru drobiowego (mięso indycze plus kurczak). Nieodłącznym elementem jest zaprawa pomidorowa, do której używam przecieru Pomidori (Pińczów), świetny smak i konsystencja, najlepszy który używałem. Tylko siadać i jeść, polecam :))
OdpowiedzUsuń