Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią.
Składniki:
- 1 szklanka suchej quinoa
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli białej
- 1/2 cebuli
- 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych
- garść liści bazylii
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż wchłonie całą wodę.
2. W tym czasie odsączyć kukurydzę i białą fasolę. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Bazylię porwać.
3. Przygotować winegret. W miseczce wymieszać oliwę z octem balsamicznym, dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
4. Do miski włożyć ugotowaną quinoa, dodać kukurydzę, pomidory, cebulę, białą fasolę. Polać winegretem. Dokładnie wymieszać. Posypać bazylią. W razie potrzeby doprawić.
zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńPyszna wyszła! Robiłam z samą oliwą i suszoną bazylią :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło! :)
Usuń