piątek, 23 maja 2014

Gofry z sosem truskawkowym


Gofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;)

Składniki na 6 gofrów w kształcie serduszek:
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka, osobno żółtka i białka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego
 Mus truskawkowy:
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do podania:
  • cukier puder
  • listki mięty
  • truskawki

1. Do misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować.
2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki tj,  mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać do misy miksera. Zmiksować.
3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować.
4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy.
5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje.
6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce.
7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki mięty. Smacznego!



3 komentarze:

  1. pyszności:) zjadłabym takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie mogę się doczekać aż przyjdzie moja gofrownica :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba muszę ukraść rodzicom gofrownicę i zrobić takie gofery;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...