Gofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;)
Składniki na 6 gofrów w kształcie serduszek:
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka, osobno żółtka i białka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodu
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego
Mus truskawkowy:
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do podania:
- cukier puder
- listki mięty
- truskawki
1. Do misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować.
2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki tj, mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać do misy miksera. Zmiksować.
3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować.
4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy.
5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje.
6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce.
7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki mięty. Smacznego!
pyszności:) zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać aż przyjdzie moja gofrownica :D
OdpowiedzUsuńChyba muszę ukraść rodzicom gofrownicę i zrobić takie gofery;)
OdpowiedzUsuń