Aromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 nogi kurczaka
- 2 czerwonej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- słodka papryka
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić na szerokie paski. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Kurczaka podałam z ziemniaczkami, które piekły się na drugim poziomie w piekarniku. Ziemniaczki pokroiłam a'la plasterki nie dochodząc do dna ziemniaka. W miseczce wymieszałam olej, słodką paprykę, rozmaryn, czosnek granulowany, sól, pieprz. Natarłam dokładnie mieszanką ziemniaki, również pomiędzy plasterkami.
Przepis na kurczaka pochodzi stąd.
Właśnie dawno nie jadła takiej zwykłej nogi kurczaka i już mam chęć od jakiegoś czasu. W sumie w Twojej wersji prezentuje się niezwykle :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :) pozdrawiam
UsuńWould love to invite you to share your food photos with us over at Food Foto Gallery . com - There's no complicated approval process like the big sites. Any photos related to food (that are not watermarked) are accepted & get posted automatically. We also share our daily faves on social media, giving exposure to food bloggers when we can. Let me know if you have any questions and hope to see you at the site :)
OdpowiedzUsuńWitam wszystko wygląda wyśmienicie, czy ziemniaki pieką się tyle samo czasu co kurczak?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.