Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego
- 10 szt krewetek
- ogórek zielony
- pomidorki koktajlowe
- pół szklanki kiełków fasoli Mung
- mięta
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego imbiru
- pół łyżki sosu sojowego
Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli.
W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę.
Smacznego!
Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz