środa, 13 marca 2013

Sałatka tajska z krewetkami


Składniki:
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 10 szt krewetek
  • ogórek zielony
  • pomidorki koktajlowe
  • pół szklanki kiełków fasoli Mung
  • mięta
Sos:
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • pół łyżki sosu sojowego 

Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli.
W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę.
Smacznego!

Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...