Galette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska.
Składniki:
Przepis pochodzi ze strony White Plate.
Ciasto:
- 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szkl lodowatej wody
- 120 g zimnego masła
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukinia pokrojona w plasterki
- pół szklanki zółtego sera
- kulka mozarelli
- 125 g ricotty
- 1,5 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
- żółtko
- łyżeczka wody
Mąkę wymieszać z solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę.
1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem. W miseczce połączyć wszystkie rodzaje serów a następnie dodać oliwę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc koło o średnicy 30 cm. Rozłożyć ser zostawiając około 5 cm po bokach. Następnie nałożyć cukinie, posmarować ją pozostałą oliwą. Zagiąć boki ciasta do środka i posmarować je żółtkiem rozmieszanym z wodą. Piec przez 30 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
szkoda ze na diecie jestem. Pierszy raz spotykam się z tym, ze mąkę się chłodzi. Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńtakie rzeczy lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń