piątek, 11 stycznia 2013

Włoska zupa pomidorowa

Składniki na 4 porcje:


  • 3 łyżki oleju
  • 1 posiekana cebula
  • 2 duże łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  • 4-5 łyżek makaronu
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka gęstej śmietany 22%
 
Wlej olej do garnka,do zimnego oleju wrzuć cebulę i seler. Posól, zeszklij. Dodaj pomidory, smaż minutę na ostrym ogniu. Wrzuć makaron, wlej bulion. Gotuj, a gdy makaron będzie al dente, przypraw do smaku. Posyp natką i dodaj łyżkę śmietany do każdej porcji.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...