Składniki na 4 porcje:
- 3 łyżki oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 duże łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
- 4-5 łyżek makaronu
- natka pietruszki
- 1 szklanka gęstej śmietany 22%
Wlej olej do garnka,do zimnego oleju wrzuć cebulę i seler. Posól, zeszklij. Dodaj pomidory, smaż minutę na ostrym ogniu. Wrzuć makaron, wlej bulion. Gotuj, a gdy makaron będzie al dente, przypraw do smaku. Posyp natką i dodaj łyżkę śmietany do każdej porcji.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz