sobota, 20 grudnia 2014

Kurczak pieczony na soli


Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, aromatyczny, miękki i ma chrupiącą skórkę. Nie należy obawiać się takiej ilości soli, kurczak jest delikatnie słony. Podczas pieczenia tłuszcz wytapia się i wnika w sól tworząc z niej skorupę. Mąż stwierdził, że tak soczystego kurczaka chyba jeszcze nie jadł. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • kurczak o wadze 1,2 kg
  • 1 kg soli gruboziarnistej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plasterki cytryny
  • świeży rozmaryn
  • suszony estragon
  • olej 
  • pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć w środku olejem i pieprzem. Włożyć do środka obrane ząbki czosnku i plasterki cytryny. Dodać estragon i rozmaryn. Wierzch posmarować olejem, posypać ziołami i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać sól, położyć na niej kurczaka. Piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić kurczaka na drugą stronę i piec kolejne 40 minut.


Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...