Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, aromatyczny, miękki i ma chrupiącą skórkę. Nie należy obawiać się takiej ilości soli, kurczak jest delikatnie słony. Podczas pieczenia tłuszcz wytapia się i wnika w sól tworząc z niej skorupę. Mąż stwierdził, że tak soczystego kurczaka chyba jeszcze nie jadł. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- kurczak o wadze 1,2 kg
- 1 kg soli gruboziarnistej
- 3 ząbki czosnku
- 3 plasterki cytryny
- świeży rozmaryn
- suszony estragon
- olej
- pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć w środku olejem i pieprzem. Włożyć do środka obrane ząbki czosnku i plasterki cytryny. Dodać estragon i rozmaryn. Wierzch posmarować olejem, posypać ziołami i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać sól, położyć na niej kurczaka. Piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić kurczaka na drugą stronę i piec kolejne 40 minut.
Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz