Sałatka z rukolą, mango, truskawkami i cebulą dymką w kolendrowym sosie winegret. Jeżeli lubicie połączenie owoców z zieleniną to ta sałatka będzie Waszą ulubioną :) Lubię dodawać do sałatek owoce, bo oprócz walorów smakowych dodają koloru i od razu chce się je jeść. Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami :) Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić owoce i zmiksować składniki dressingu. Jeżeli nie lubicie kolendry, to możecie dać jej mniej, żeby nie była tak mocno wyczuwalna. Jest letnio, kolorowo, lekko i smacznie:) Polecam!
Składniki:
- 3 garście rukoli
- 1/2 mango
- kilkanaście truskawek
- cebula dymka
Mango pokroić w paski, truskawki w ćwiartki. Do miski włożyć rukolę, truskawki, mango i posiekaną cebulę. Przygotować winegret.
Winegret:
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy limonki
- garść listków kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki na winegret wymieszać lub zmiksować. Polać nim sałatkę.
Inspiracja
Jak tu pieknie kolorowo i smacznie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuń