Lekka sałatka z zielonych warzyw z komosą ryżową. Ogórek zielony i mięta sprawiają, że jest bardzo orzeźwiająca. Jest bardzo zdrowa dzięki quinoa oraz awokado. Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością
wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla
osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w
komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie
niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i
muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Awokado natomiast przez wielu ekspertów żywieniowych uważane jest za pożywienie doskonałe tzw. superfoods. Mimo, iż jest kaloryczne to te kalorie są pełne wartości odżywczych. Możemy więc je jeść bezkarnie ;) Myślę, że więcej Was do tej sałatki przekonywać nie muszę, smacznego!
Składniki:
- 125 g quinoa
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 awokado
- 1 ogórek zielony
- 1 sałata lodowa
- garść mięty
- garść natki pietruszki
- 2,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki cukru
1. Quinoę przelać wrzątkiem, dodać do garnka z gotującym się bulionem. Przykryć, gotować 20 minut. Odcedzić.
2. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Ogórek ze skórką również pokroić w kostkę. Sałatę lodową, miętę i natkę pietruszki posiekać.
3. W miseczce wymieszać dressing: oliwę, czerwony ocet, sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli.
4. Do dużej miski przełożyć quinoa, wymieszać z dressingiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń