Składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa wieprzowego np na gulasz lub schabu
- por pokrojony w plasterki
- 175 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- szczypta chili
- olej
Wieprzowinę pokroić w paski. Rozgrzać olej i dusić ją około 15 minut. Następnie dodać czosnek, por i pieczarki i podsmażyć kolejne 5 minut, aż mięso będzie miękkie.
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy, wodę i ocet ryżowy. Następnie wlać na patelnie do mięsa i warzyw. Pogrzać razem. Wyłożyć na talerze i podawać np z ryżem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska", Wydawnictwo Olesiejuk, 2005 r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz